لپ تاپ و بیشتر از لپ تاپ

بررسی لپ تاپ لنوو فلکس 2 (Lenovo Flex 2)

لپ‌تاپ‌ها با داشتن طراحی خاصی که دارند گزینه‌ای مناسب برای کسانی هستند که باید امور کاری خود را در مکان‌های مختلف انجام دهند. برخی از کاربران برای حفظ انعطاف‌پذیری، یک لپ‌تاپ را هم برای استفاده به‌عنوان سیستم اصلی دسکتاپ و هم به‌عنوان سیستمی قابل‌حمل مورداستفاده قرار می‌دهند. کسانی که لپ‌تاپ را جایگزین سیستم دسکتاپ می‌کنند، پس از مدتی به این نتیجه می‌رسند که یک سیستم دسکتاپ با توجه به ویژگی‌هایی که دارد مدل بهتری برای استفاده طولانی‌مدت روی میز است. لنوو نیز به این مسئله پی برده و در لپ‌تاپ Flex 2 شرایطی را فراهم کرده که کاربر در هر دو حالت استفاده بتواند به‌خوبی و بهترین شکل ممکن از لپ‌تاپ خود استفاده کند.

 

طراحی

نوت‌بوک‌های سری Flex 2 در دو نسخه 14 اینچی و 15,6 اینچی ارائه می‌شوند. نسخه 14 اینچی فاقد درایو نوری است، اما در برخی مدل‌ها از نسخه 15,6 اینچی درایو نوری و همچنین بخش ماشین‌حساب صفحه‌کلید نیز تدارک دیده‌شده است (مدلی که به دستمان رسیده شامل درایو نوری و بخش ماشین‌حسابی می‌شود). این نوت‌بوک به این خاطر Flex نام‌گرفته که می‌تواند زاویه‌ای بسیار بالا از چرخش صفحه‌نمایش را پشتیبانی کند. لولای صفحه‌نمایش و ساختار آن به نحوی است که می‌توان صفحه‌نمایش را با زاویه 300 درجه باز کرد و درنهایت نوت‌بوک را به‌صورت وارونه روی میز قرار داد. برای بهبود انجام این کار، چندین پایه لاستیکی در لبه‌های دستگاه در محل قرارگیری صفحه‌کلید در نظر گرفته‌شده تا زمانی که نوت‌بوک به حالت وارونه روی میز قرار می‌گیرد، مشکلی برای صفحه‌کلید یا Touchpad ایجاد نشود. این ویژگی تنها یک قابلیت لوکس یا بی‌مصرف نیست و می‌توان کاربردهای مناسبی برای آن یافت.همان‌طور که اشاره شد، کسانی که از نوت‌بوک به‌جای کامپیوتر دسکتاپ استفاده می‌کنند قطعاً این ویژگی برایشان مفید خواهد بود. در این حالت نوت‌بوک مانند یک صفحه‌نمایش معمولی روی میز قرارگرفته و کاربر می‌تواند با اتصال یک ماوس و صفحه‌کلید به Flex 2 مانند یک کامپیوتر دسکتاپ از آن استفاده کند. همچنین در مواقعی که امکان استفاده از صفحه‌کلید و Touchpad را ندارید، این ویژگی در کنار لمسی بودن صفحه‌نمایش (باقابلیت تشخیص ده انگشت) می‌تواند دسترسی ساده‌ای به صفحه‌نمایش ایجاد کند. لنوو قابلیتی به نام Motion Control نیز برای این نوت‌بوک در نظر گرفته که به گفته سازنده می‌تواند از فاصله دو متری، حرکات دست را شناسایی کرده و دستوراتی همچون عقب و جلو کردن تصاویر یا فایل‌های موسیقی و بزرگنمایی را انجام دهد.

لپ تاپ لنوو فلکس 2

لپ تاپ لنوو فلکس 2

 استفاده از پانل IPS در ساختار این صفحه‌نمایش باعث شده تا با زاویه دید و نحوه نمایش رنگ‌های مناسبی روبه‌رو باشیم. همچنین دقت تصویر 1080×1920 پیکسل نیز برای چنین محصولی کاملاً ایده‌آل به نظر می‌رسد و می‌تواند پاسخگوی انواع نیازها باشد (دقت داشته باشید که در برخی مدل‌ها از صفحه‌نمایش با دقت 768×1366 پیکسل استفاده‌شده است)؛ مانند لپ‌تاپ‌های دیگر با صفحه‌نمایش لمسی، این مدل نیز دارای روکش براق است که حرکت انگشت روی آن نسبتاً مناسب و قابل‌قبول است. لمسی بودن به‌خوبی در سیستم‌عامل ویندوز هشت عمل کرده و حس خوبی از کار با آن به شما خواهد داد (البته این محصول بدون سیستم‌عامل عرضه می‌شود و خود کاربر باید آن را نصب کند). یکی از معدود محدودیت‌های ایجادشده در حالت دسکتاپ، عدم امکان استفاده از درایو نوری است که لنوو می‌توانست با کمک درایوهای مکشی این مشکل را حل کند.برای هرچه ساده نگه‌داشتن طراحی Flex 2، روی سطح کاری نوت‌بوک تنها صفحه‌کلید و Touchpad در نظر گرفته‌شده و حتی کلید روشن و خاموش نیز به کناره دستگاه منتقل‌شده است. در همین سمت دو پورت USB 2.0، کارت‌خوان SD و MMC و دکمه بازگشت به تنظیمات اولیه کارخانه قرارگرفته است. در سوی دیگر، خروجی هوای فن، اتصال برق (که از طراحی جدید لنوو بهره می‌برد) پورت USB 3.0، خروجی تصویر HDMI و اتصال LAN گیگابیتی قرار دارند. بلندگوهای استریو دستگاه در لبه پایینی Flex 2 قرار داشته و با داشتن استاندارد Dolby، از کیفیت مناسبی بهره می‌برند.

صفحه‌کلید و Touchpad

لنوو یکی از معدود کمپانی‌هایی است که در برخی زمینه‌ها همچنان از یک نوع طراحی خاص و اولیه خود استفاده می‌کند و صفحه‌کلید نوت‌بوک یکی از همین موارد است. لنوو در کل کمتر از پنج مدل طراحی و چیدمان کلیدها را برای نوت‌بوک‌های خود در نظر گرفته و طی سال‌های اخیر تغییر عمده‌ای در آنها ایجاد نکرده است. این عدم‌تغییر عمده و کلی به خاطر طراحی بسیار خوب پایه‌ای صفحه‌کلیدهای این کمپانی است که باعث شده نحوه طراحی کلیدها در محصولات لنوو مناسب و دلپذیر باشد. صفحه‌کلید به کار گرفته‌شده در Flex 2 را می‌توان نسخه‌ای خلاصه‌شده از صفحه‌کلید محصولات Thinkpad به شمار آورد که مشابه آن در نوت‌بوک‌های سری Essential این کمپانی نیز به کار گرفته می‌شود. طول زیاد این نوت‌بوک این امکان را فراهم کرده تا بخش ماشین‌حسابی صفحه‌کلید نیز در کنار کلیدهای اصلی قرار گیرد (البته اندازه این کلیدها اندکی کوچک‌تر است).

لپ تاپ لنوو فلکس 2

 بااین‌حال همین مساله نیز باعث شده تا اندازه کلید Enter و Shift سمت راست کوچک‌تر از اندازه معمول باشد. صفحه‌کلید دارای نور پس‌زمینه با دو درجه روشنایی است که به استفاده بهتر در محیط‌های کم‌نور کمک خواهد کرد.ابعاد Touchpad مناسب بوده و کلیدها نیز درون آن و در لبه پایینی تعبیه‌شده است. حساسیت به لمس Touchpad نیز مناسب بوده و از دستورات لمسی مختلف پشتیبانی می‌شود. بااین‌حال کلیدهایی که در لبه پایینی Touchpad قرار دارند برای پاسخ‌دهی نیاز به فشار نسبتاً زیادی دارند که باعث می‌شود کار با کلیدها چندان دلپذیر نباشد. سطح روی صفحه‌کلید در کارکرد عادی گرم نمی‌شود، اما زمانی که فشار کاری افزایش یابد (به‌خصوص در بازی‌ها) سطح روی صفحه‌کلید در برخی از قسمت‌ها گرم خواهد شد.

سخت‌افزار

متاسفانه لنوو از پردازنده سری Haswell ULT مدل Core i7-4510U در این محصول استفاده کرده است (در برخی از نسخه‌های این نوت‌بوک از پردازنده Core i5 سری Haswell ULT نیز استفاده‌شده است). این پردازنده برای استفاده در الترابوک‌ها طراحی‌شده و Flex 2 باضخامت 25,8 میلی‌متر و وزن 2,5 کیلوگرم به‌هیچ‌وجه در دسته الترابوک‌ها قرار نمی‌گیرد. این پردازنده دارای دو هسته پردازشی بوده و از قابلیت Hyper Threading نیز پشتیبانی می‌کند. حداکثر فرکانس این پردازنده به 3100 مگاهرتز رسیده و دارای چهار مگابایت حافظه نهان سطح سوم است. پردازنده Core i7-4510U از فناوری ساخت 22 نانومتری استفاده کرده و توان مصرفی آن به 15 وات می‌رسد.در کنار این پردازنده هشت گیگابایت حافظه DDR3-1600 با زمان تأخیر 28-11-11-11 اما به‌صورت تک کاناله در نظر گرفته‌شده است. تک ماژول در نظر گرفته‌شده برای این نوت‌بوک محصول کمپانی Hyundai بوده و از ولتاژ 1,35 ولت استفاده می‌کند. لنوو در سایت خود حداکثر حافظه قابل پشتیبانی را هشت گیگابایت اعلام کرده است، اما در کنار ماژول هشت گیگابایتی نصب‌شده روی دستگاه، همچنان یک اسلات خالی برای نصب حافظه در نظر گرفته‌شده است (ممکن است برخی از نسخه‌های این نوت‌بوک از حافظه‌های دو کاناله استفاده کنند). هارددیسک مورداستفاده در مدلی که به‌دستمان رسیده دارای ظرفیت یک ترابایت محصول کمپانی Western Digital است.لنوو در این محصول از کارت گرافیک NVIDIA Geforce 840M استفاده کرده است که با آنکه در رده کارت‌های گرافیک مخصوص بازی قرار نمی‌گیرد، اما دست رد هم به سینه‌بازی‌ها نمی‌زند و می‌توان با جزئیات گرافیکی نه‌چندان بالا به اجرای برخی از بازی‌ها پرداخت. کارت گرافیک Geforce 840M از DirectX 11.1 پشتیبانی کرده و پردازنده گرافیکی آن از هسته با معماری 28 نانومتری GM108 (مجهز به 384 هسته CUDA) استفاده می‌کند. با آنکه این کارت گرافیک چهار گیگابایت حافظه اختصاصی در اختیار دارد، اما استفاده از حافظه‌های DDR3 برای کارت گرافیک در کنار رابط حافظه 64 بیتی باعث شده تا پهنای باند حافظه این کارت گرافیک در سطح پایینی قرار گیرد. حداکثر فرکانس هسته گرافیکی به 1124 مگاهرتز می‌رسد و از فناوری‌های اختصاصی NVIDIA همچون PhysX نیز پشتیبانی شده است.

لپ تاپ لنوو فلکس 2

 البته کارت گرافیک مجتمع اینتل نیز در این مجموعه سخت‌افزاری فعالیت دارد و امور ساده پردازشی گرافیکی را انجام می‌دهد. زمانی که به پردازش سنگین گرافیکی نیاز باشد، Gefoce 840M وارد عمل شده و امور پردازشی را در دست می‌گیرد. این قابلیت باعث می‌شود تا در توان مصرفی لپ‌تاپ صرفه‌جویی شده و مدت‌زمان بیشتری بتوان از باتری دستگاه استفاده کرد.استفاده از ترکیب‌بندی‌های مختلف سخت‌افزاری باعث شده تا Flex 2 را بتوانید باقیمت‌های مختلف در بازار بیابید. نسخه‌های مجهز به پردازنده Core i5 در رده ارزان‌ترین‌ها قرار می‌گیرند. همچنین کارت گرافیک مورداستفاده نیز با مقدار حافظه گرافیکی اختصاصی متنوعی ارائه می‌شود. این موارد باعث شده‌اند تا رده‌های مختلفی از کاربران با نیازهای مختلف بتوانند برحسب کاربردی که دارند Flex 2 را تهیه‌کرده و از ویژگی چرخش صفحه‌نمایش آن نهایت استفاده را ببرند. برای امور ارتباطی، علاوه بر اتصال گیگابیتی LAN، از اتصال Wi-Fi 802.11n (کنترلر Realtek RTL8723BE) نیز استفاده‌شده است (انتظار داشتیم از کنترلری با استاندارد 802.11ac استفاده شود). بلوتوث نسخه چهارم، دوربین اینترنتی با دقت 720p، دو میکروفون برای گفت‌وگو از دیگر امکانات ارتباطی این محصول به شمار می‌آیند.

کارآیی

قبل از اجرای تست‌ها، باتری دستگاه را کامل شارژ کرده و درحالی‌که به شارژر متصل بوده و پروفایل High Performance انتخاب‌شده، به اجرای تست‌ها پرداختیم. جدول یک نتایج تست Flex 2 را نشان می‌دهد (تست پورت USB 3.0 از طریق هارددیسک Silicon Power Armor A15 1TB انجام‌شده است).

نتایج تست

7-Zip

Compress

Decompress

7283 کیلوبایت در ثانیه

93052 کیلوبایت در ثانیه

Crystal Disk Mark 3

 

Sequential

512K

4K

خواندن (MB/s)

نوشتن

(MB/s)

خواندن (MB/s)

نوشتن

(MB/s)

خواندن (MB/s)

نوشتن

(MB/s)

HDD

89,83

103,3

18,83

57,73

0,455

1,513

USB 3.0

88,75

84,88

28,7

33,40

0,328

1,088

X264 FHD Benchmark

تبدیل ویدئو

8,59 فریم در ثانیه

Faststone Image Viewer

تبدیل هفتاد عکس JPEG با دقت 18 مگاپیکسل به‌دقت تصویر 9 مگاپیکسل و چرخش 90 درجه

53 ثانیه

AIDA 64

خواندن (MB/s)

نوشتن (MB/s)

کپی (MB/s)

زمان تأخیر (ns)

12223

12493

12427

66,5

Cinebench R15

OpenGL

CPU

53,61 فریم در ثانیه

Cb 245

LuxMark

GPU

GPU+CPU

CPU

351

280

127

Bioshock Infinite

1920×1080, Ultra, DX11, DDoF

1920×1080, Ultra, DX11

13,17 فریم در ثانیه

18,37 فریم در ثانیه

Metro Last Light

1920×1080, Very High, AFx16, Motion Blur: Normal, Tessellation: Normal, SSAA

1920×1080, Very High, AFx16, Motion Blur: Normal, Tessellation: Normal

5,5 فریم در ثانیه

10 فریم در ثانیه

3DMark

Ice Storm

Cloud Gate

Fire Strike

Extreme

42324

5699

1279

640

نتیجه‌گیری

لپ‌تاپ Lenovo Flex 2 محصولی است که با داشتن قابلیت چرخش صفحه‌نمایش تا سیصد درجه می‌تواند علاوه بر ایفای نقش نوت‌بوک، جایگزینی برای سیستم‌های دسکتاپ نیز باشد. صفحه‌نمایش 15,6 اینچی با دقت مناسب، پانل عالی و همچنین قابلیت لمسی باعث می‌شود دست کاربر برای تعامل با این دستگاه باز بوده و به بهترین شکل ممکن از آن استفاده کند. با آنکه در این محصول از پردازنده‌های مخصوص الترابوک استفاده شده، اما در کل با کارآیی مناسبی روبه‌رو هستیم (البته انتظار اجرای رندرهای سنگین و محاسبات پیچیده در حد یک پردازنده چهار هسته‌ای Core i7 را نباید داشته باشید). همچنین اگر به گرافیک نه‌چندان بالا دربازی‌ها اکتفا کنید، می‌توانید بعدازظهر پس از انجام کارهایتان، با بازی‌های جدید بازار سر کنید و خوش بگذرانید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *